Aktualizowanie zamówienia
Aktualizowanie zamówień Shopify POS pozwala na wprowadzanie zmian w szczegółach zamówienia po jego utworzeniu. Możesz użyć aplikacji Shopify POS, aby w razie potrzeby dodawać notatki, aktualizować lub usuwać informacje o klientach i zarządzać zamówieniami.
Skorzystaj z tego przewodnika, aby dowiedzieć się, co można zaktualizować w zamówieniu i jak wprowadzić te zmiany.
Na tej stronie
Dodawanie notatki do zamówienia
Uwagi do zamówienia wyświetlają się na ekranie szczegółów zamówienia i są przydatne do dołączania dodatkowych informacji o zamówieniu. Możesz dodać uwagę do zamówienia z następujących powodów:
- Dokonano zwrotu kosztów lub anulowano zamówienie.
- Dokonano wymiany całego zamówienia lub jego części.
- Twój klient ma dodatkowe wymagania, które chcesz zapisać.
W aplikacji Shopify POS naciśnij ikonę
.
Naciśnij zamówienie, aby wyświetlić jego ekran szczegółów, a następnie naciśnij opcję Dodaj notatkę.
Wprowadź notatkę, a następnie naciśnij Zapisz.
Notatka jest wyświetlana na ekranie szczegółów zamówienia. Możesz ją edytować, naciskając opcję Edytuj obok pozycji NOTATKI DO ZAMÓWIENIA.
Dodawanie, usuwanie lub zmiana klienta w zamówieniu
Możesz dostosować informacje o kliencie w zamówieniu Shopify POS.
Aby zmienić klienta w zamówieniu, musisz usunąć bieżącego klienta, a następnie dodać właściwego.
Możesz również edytować informacje o kliencie, naciskając jego imię i nazwisko.
Kroki:
W aplikacji Shopify POS naciśnij ikonę
.
Naciśnij zamówienie, aby wyświetlić ekran jego szczegółów.
W razie potrzeby dostosuj zamówienie, wykonując dowolną z następujących czynności:
- Dodaj istniejącego klienta: Najpierw usuń z zamówienia istniejącego klienta. Następnie naciśnij Dodaj klienta, wyszukaj klienta, którego chcesz dodać, i wybierz go z wyników.
- Dodaj nowego klienta: Najpierw usuń z zamówienia istniejącego klienta. Następnie naciśnij Dodaj nowego klienta, wprowadź dane kontaktowe klienta, a następnie naciśnij Dodaj klienta.
- Usuń klienta: Przesuń palcem w lewo po nazwisku klienta, a następnie naciśnij opcję Usuń.
- Edytuj klienta: Naciśnij imię i nazwisko klienta, edytuj jego dane, a następnie naciśnij przycisk Zapisz.
Anulowanie zamówienia
Jeśli zamówienie można anulować, przycisk Anuluj zamówienie będzie wyświetlany przez maksymalnie 15 minut od jego złożenia. Po upływie 15 minut transakcja zostaje przetworzona, a środki pobrane. Anulować można tylko zamówienia o statusie Autoryzowane. Opłaty transakcyjne nie są pobierane w przypadku anulowanych zamówień. Dowiedz się więcej o opóźnionym pobieraniu płatności.
Do anulowania zamówień mają zastosowanie następujące ograniczenia:
- Anulowanie zamówienia wymaga połączenia z Internetem.
- Anulowanie zamówień nie jest dostępne w Niemczech ani we Włoszech
- Nie można anulować zamówień z podziałem płatności
- Nie można anulować zamówień, w których zastosowano następujące metody płatności:
- Karty prezentowe
- Gotówka
- Interac
- EFTPOS
- Ręczna płatność kredytem
Kroki:
- Możesz anulować zamówienie w aplikacji Shopify POS, korzystając z następujących metod:
- Na ekranie realizacji zakupu naciśnij opcję Anuluj zamówienie.
- Na ekranie głównym naciśnij ikonę
, naciśnij zamówienie, które chcesz anulować, a następnie naciśnij przycisk Anuluj.
- Opcjonalnie: Jeśli nie chcesz zwracać pozycji do zapasów, naciśnij opcję Zwróć wszystkie pozycje do magazynu w tej lokalizacji, a następnie naciśnij Nie zwracaj do magazynu.
- Naciśnij Dalej.
- Wybierz powód anulowania zamówienia.
- Naciśnij opcję Potwierdź i przetwarzaj. Jeśli masz włączoną funkcję zatwierdzania przez menedżera i nie jesteś menedżerem, menedżer musi wprowadzić kod PIN, a następnie nacisnąć przycisk strzałki, aby potwierdzić anulowanie.
- Naciśnij Gotowe.