Zarządzanie aktywnymi i roboczymi konfiguracjami realizacji zakupu

Możesz utworzyć wiele wersji stron realizacji zakupu, podziękowań, statusu zamówienia i kont klientów, a następnie zapisać je jako wersje robocze. Konfiguracje robocze pozwalają wypróbować różne aplikacje i opcje brandingu, zanim staną się aktywne. Możesz także dostosowywać, konfigurować i testować konfiguracje robocze przed sezonowymi wyprzedażami lub okresem Black Friday i Cyber Monday, aby upewnić się, że realizacja zakupu jest gotowa na okresy szczytowe.

Sklepy korzystające z planu Shopify Plus mogą mieć do 99 konfiguracji roboczych, a sklepy korzystające z planów Basic, Grow i Advanced mogą mieć do 20 konfiguracji roboczych.

Możesz przeglądać, zmieniać nazwę, duplikować i publikować swoje konfiguracje. Nazwy aktywnych i roboczych konfiguracji nie są wyświetlane klientom.

Jeśli chcesz dostosować którąkolwiek z konfiguracji, zapoznaj się z sekcjami Dostosowywanie konfiguracji oraz Dostosowywanie stylu realizacji zakupu.

Zarządzanie aktywnymi konfiguracjami

Możesz wyświetlać, zmieniać nazwę i duplikować aktywne konfiguracje. Jednocześnie możesz mieć tylko 1 aktywną konfigurację generującą rzeczywisty ruch klientów. Nie można usunąć aktywnej konfiguracji.

Wyświetl aktywną konfigurację

Możesz zobaczyć, jak Twoja aktywna konfiguracja wyświetla się klientom.

Kroki:

  1. W panelu administracyjnym Shopify przejdź do opcji Ustawienia > Realizacja zakupu.

  2. W sekcji Konfiguracje kliknij Menu obok swojej aktywnej konfiguracji, a następnie kliknij Wyświetl.

Zmień nazwę aktywnej konfiguracji

  1. W panelu administracyjnym Shopify przejdź do opcji Ustawienia > Realizacja zakupu.

  2. W sekcji Konfiguracje kliknij Menu obok swojej aktywnej konfiguracji, a następnie kliknij Zmień nazwę.

  3. Wprowadź nazwę konfiguracji, a następnie kliknij Zapisz.

Zduplikuj aktywną konfigurację

Kiedy zduplikujesz aktywną konfigurację realizacji zakupu i kont, tworzona jest nowa konfiguracja robocza.

Jeśli masz już konfigurację w wersji roboczej i zduplikujesz aktywną konfigurację, zduplikowana konfiguracja zostanie oznaczona jako Właśnie dodano.

Kroki:

  1. W panelu administracyjnym Shopify przejdź do opcji Ustawienia > Realizacja zakupu.

  2. W sekcji Konfiguracje kliknij Menu obok aktywnej konfiguracji, a następnie kliknij Duplikuj.

Zarządzanie konfiguracjami roboczymi

Możesz publikować, wyświetlać podgląd, zmieniać nazwę, duplikować i usuwać swoje konfiguracje robocze.

Opublikuj konfiguracje robocze

Gdy publikujesz konfiguracje robocze, zastępujesz bieżącą aktywną konfigurację. Aktywna konfiguracja staje się konfiguracją roboczą.

Kroki:

  1. W panelu administracyjnym Shopify przejdź do opcji Ustawienia > Realizacja zakupu.

  2. W sekcji Wersje robocze kliknij Opublikuj obok konfiguracji w wersji roboczej, którą chcesz opublikować.

  3. Kliknij Opublikuj.

Wyświetl podgląd konfiguracji roboczej

Możesz zobaczyć podgląd tego, jak robocza realizacja zakupu wyświetla się klientom.

Kroki:

  1. W panelu administracyjnym Shopify przejdź do opcji Ustawienia > Realizacja zakupu.

  2. W sekcji Wersje robocze kliknij Menu obok konfiguracji w wersji roboczej, której podgląd chcesz wyświetlić, a następnie kliknij Podgląd.

Zmień nazwę konfiguracji roboczej

  1. W panelu administracyjnym Shopify przejdź do opcji Ustawienia > Realizacja zakupu.

  2. W sekcji Wersje robocze kliknij Menu obok konfiguracji w wersji roboczej, której nazwę chcesz zmienić.

  3. Wprowadź nową nazwę konfiguracji, a następnie kliknij Zapisz.

Zduplikuj konfigurację roboczą

Gdy zduplikujesz konfigurację w wersji roboczej, najnowsza zduplikowana konfiguracja zostanie oznaczona jako Właśnie dodano.

Kroki:

  1. W panelu administracyjnym Shopify przejdź do opcji Ustawienia > Realizacja zakupu.

  2. W sekcji Wersje robocze kliknij Menu obok konfiguracji w wersji roboczej, które chcesz zduplikować, a następnie kliknij Duplikuj.

Usuń konfigurację roboczą

  1. W panelu administracyjnym Shopify przejdź do opcji Ustawienia > Realizacja zakupu.

  2. W sekcji Wersje robocze kliknij Menu obok konfiguracji w wersji roboczej, które chcesz usunąć, a następnie kliknij Usuń.

  3. Kliknij Usuń.

Wdrażanie konfiguracji w wersji roboczej

Wdrażanie to zaplanowany zestaw zmian, który może obejmować opublikowanie konfiguracji realizacji zakupu w wersji roboczej. Możesz zastosować zmiany od razu lub zaplanować je na określony czas, a także zdecydować, czy chcesz je wycofać, czy zastosować na stałe po zakończeniu wdrażania. W trakcie wdrażania konfiguracja w wersji roboczej jest wyświetlana części odwiedzających zamiast aktywnej konfiguracji. Odsetek odwiedzających zależy od używanego typu wdrażania.

Zanim zaczniesz, zapoznaj się z wymaganiami i uwagami dotyczącymi wdrażania, w tym z dostępnością w planie i uprawnieniami, których potrzebują pracownicy.

Dodaj konfigurację w wersji roboczej do istniejącego wdrażania

Możesz dodać konfigurację w wersji roboczej do istniejącego wdrażania. Gdy wersja robocza zostanie dodana do wdrażania, będzie wyświetlana w nowej sekcji Rollouts.

Kroki:

  1. W panelu administracyjnym Shopify przejdź do opcji Ustawienia > Realizacja zakupu.

  2. W sekcji Wersje robocze kliknij Caret Down obok konfiguracji w wersji roboczej, którą chcesz dodać do istniejącego wdrażania.

  3. W menu Dodaj do wdrażania kliknij wdrażanie, do którego chcesz dodać konfigurację.

  4. Opcjonalnie: W oknie dialogowym Edytuj wdrażanie wprowadź ewentualne zmiany w zaktualizowanym wdrażaniu.

  5. Kliknij Zapisz.

Usuń konfigurację w wersji roboczej z wdrażania

Możesz usunąć konfigurację realizacji zakupu w wersji roboczej z wdrażania. Gdy konfiguracja w wersji roboczej zostanie usunięta z wdrażania, będzie ponownie wyświetlana w sekcji Wersje robocze.

Kroki:

  1. W panelu administracyjnym Shopify przejdź do opcji Ustawienia > Realizacja zakupu.

  2. W sekcji Rollouts kliknij nazwę wdrażania nad konfiguracją w wersji roboczej, którą chcesz usunąć.

  3. W oknie dialogowym Edytuj wdrażanie przejdź do sekcji Zmiany w tym wdrażaniu, a następnie kliknij Delete obok konfiguracji w wersji roboczej, aby ją usunąć.

  4. Kliknij Zapisz.