Przeglądanie historii wersji przepływu pracy w aplikacji Shopify Flow
Każdy przepływ pracy w aplikacji Shopify Flow rejestruje kompletną historię wersji, przechowując dziennik edycji, aktywacji, dezaktywacji i eksportów przepływu pracy. Każda pozycja wersji zawiera szczegóły, takie jak imię i nazwisko użytkownika, który wprowadził zmianę, oraz znacznik czasu. Zmiany wprowadzane w wersjach roboczych przepływu pracy są automatycznie rejestrowane w historii wersji i nie wymagają od Ciebie żadnych dodatkowych działań.
Możesz użyć historii wersji przepływu pracy, gdy musisz rozwiązać problemy z przepływem pracy i zidentyfikować, którzy użytkownicy wprowadzili w nim konkretne zmiany. Możesz także przywrócić poprzednią wersję przepływu pracy z poziomu historii wersji.
Każdy pracownik mający dostęp do aplikacji Flow może uzyskać dostęp do historii wersji dowolnego przepływu pracy.
Na tej stronie
Uwagi dotyczące historii wersji
Przed użyciem historii wersji przepływu pracy zapoznaj się z poniższymi uwagami:
- Niektóre historyczne dane zdarzeń przepływu pracy są dostępne tylko od kwietnia 2026 r.
- Dane zdarzeń przepływu pracy są przechowywane w historii wersji przepływu pracy tylko przez 1 rok.
- Jeśli w danej wersji wprowadzono wiele edycji, w historii wersji wyświetlanych jest tylko 7 ostatnich zmian wprowadzonych przez każdego użytkownika.
Uzyskiwanie dostępu do historii wersji przepływu pracy
Do historii wersji przepływu pracy można uzyskać dostęp na stronie szczegółów przepływu pracy. Historia wersji zawiera następujące informacje:
- Datę i godzinę zarejestrowania wersji.
- Wszelkie zmiany statusu przepływu pracy, na przykład zmianę wersji przepływu pracy na Aktywną lub na Wersję roboczą.
- Rodzaj zmian wprowadzonych w wersji, na przykład informację o tym, czy przepływ pracy został Edytowany czy Aktywowany. Jeśli w wersji wprowadzono wiele edycji, historia wersji wyświetla tylko 7 ostatnich zmian wprowadzonych przez każdego użytkownika.
- Imię i nazwisko użytkownika, który wprowadził zmianę.
- Wszelkie problemy z wersją przepływu pracy, takie jak brakujące dane konfiguracyjne.
Historia wersji oznacza również zmiany wprowadzone przez Sidekick lub platformę Shopify, takie jak migracje czy zautomatyzowane procesy.
Kroki:
W panelu administracyjnym Shopify przejdź do opcji Aplikacje > Flow.
Kliknij przepływ pracy, dla którego chcesz przejrzeć historię wersji.
Kliknij kartę Historia wersji.
Opcjonalnie: Aby przejrzeć poprzednią wersję przepływu pracy, wykonaj następujące czynności:
- Kliknij wersję w historii wersji, aby uzyskać dostęp do widoku przepływu pracy tylko do odczytu.
- Opcjonalnie: Kliknij Porównaj, aby zobaczyć, czym ta wersja różni się od innej wersji na karcie Historia wersji. Aby zmienić wersję do porównania, kliknij nazwę wersji.
Przywróć poprzednią wersję przepływu pracy
Możesz użyć historii wersji, aby przywrócić poprzednią wersję przepływu pracy. Przywrócona wersja otwiera się w edytorze jako wersja robocza, dzięki czemu możesz wprowadzić zmiany i rozwiązać problemy przed jej zapisaniem.
Przywrócenie wersji przepływu pracy powoduje odrzucenie jego bieżącej wersji roboczej, a przywrócona wersja staje się nową w historii wersji. Nowa wersja przepływu pracy zawiera w kolumnie Ostatnia historia notatkę informującą, że została przywrócona z poprzedniej wersji. Wersja przepływu pracy użyta do przywrócenia nie zostaje nadpisana w sekcji Historia wersji, dzięki czemu możesz w przyszłości ponownie przywrócić z niej przepływ pracy.
Kroki:
W panelu administracyjnym Shopify przejdź do opcji Aplikacje > Flow.
Kliknij przepływ pracy, którego poprzednią wersję chcesz przywrócić.
Kliknij kartę Historia wersji.
Kliknij wersję w historii wersji, którą chcesz przywrócić. Spowoduje to otwarcie wersji przepływu pracy w trybie tylko do odczytu.
Opcjonalnie: Kliknij Porównaj, aby zobaczyć, czym ta wersja różni się od innej wersji na karcie Historia wersji. Aby zmienić wersję do porównania, kliknij nazwę wersji.
Kliknij Przywróć wersję.
W oknie dialogowym Przywróć wersję kliknij Przywróć.
Opcjonalnie: Wprowadź w edytorze ewentualne zmiany w wersji roboczej przywróconego przepływu pracy, takie jak rozwiązanie istniejących problemów z jego walidacją.
Opcjonalnie: Aktywuj przywróconą wersję roboczą przepływu pracy:
- Jeśli przepływ pracy jest nieaktywny, kliknij Włącz przepływ pracy, aby aktywować przywróconą wersję.
- Jeśli przepływ pracy jest aktywny, kliknij Zastosuj zmiany > Zastosuj.