Odłączanie od dostawców w aplikacji Shopify Collective

W przypadku podjęcia decyzji o zakończeniu partnerstwa możesz odłączyć się od dostawcy w aplikacji Shopify Collective. Gdy to zrobisz, dostawca otrzyma powiadomienie e-mailem, że Wasze sklepy nie są już połączone. Odłączenie się od dostawców zatrzymuje synchronizację ich produktów.

Dobrą praktyką jest skontaktowanie się z dostawcami przed odłączeniem się od nich. Pozwoli to omówić kwestię należności za zrealizowane zamówienia oraz ustalić sposób obsługi wszelkich niezrealizowanych zamówień.

Uwagi dotyczące odłączania od dostawców

Przed odłączeniem się od dostawcy w aplikacji Shopify Collective zapoznaj się z poniższymi uwagami:

  • Odłączenie od dostawcy powoduje natychmiastowe zerwanie relacji pomiędzy Waszymi sklepami Shopify. Dostawca jest o tym powiadamiany e-mailem.
  • W przypadku produktów zaimportowanych od dostawcy następuje jedno z poniższych zdarzeń w zależności od tego, jak w Twoich zasadach obsługiwane są niedostępne produkty:
    • Poziom zapasów produktów jest ustawiany na 0.
    • Produkty otrzymują status Wersja robocza.
    • Produkty są trwale usuwane ze sklepu.
  • Z odłączonym dostawcą nie można tworzyć nowych zamówień i może on anulować wszelkie niezrealizowane zamówienia.
  • Synchronizacja zamówień zostaje zatrzymana w ciągu kilku minut po odłączeniu od dostawcy. Jeśli do zamówień dodano numery śledzenia, to one również nie są synchronizowane.
  • Nie ma to wpływu na płatności za zrealizowane zamówienia, a zwroty kosztów mogą być nadal przetwarzane.

Płacenie dostawcy po zakończeniu partnerstwa

Nowych zamówień nie można utworzyć z odłączonym dostawcą, jednak nadal mogą istnieć zamówienia, za które jeszcze nie zapłacono. Sposób opłacenia tych zamówień zależy od ustawień płatności w aplikacji Shopify Collective oraz od indywidualnych ustaleń z dostawcą.

Jeśli dla dostawcy aktywowano płatności automatyczne

Jeżeli płacisz dostawcy, korzystając z płatności automatycznych, po odłączeniu się od niego płatności automatyczne za zamówienia zrealizowane przez niego wcześniej będą kontynuowane.

Wszelkie niezrealizowane zamówienia, z którymi będziesz kontynuować pracę, wymagają opłacenia ręcznego. Należy pamiętać o uzgodnieniu metody płatności oraz jej warunków z odłączonym dostawcą.

Jeśli dla dostawcy dezaktywowano płatności automatyczne

Jeśli nie korzystasz z płatności automatycznych, po odłączeniu od dostawcy nadal opłacaj wszystkie wcześniej zrealizowane zamówienia, korzystając z uzgodnionej ręcznej metody płatności i jej warunków.

Odłączanie od dostawcy

Aby zakończyć partnerstwo w Shopify Collective, możesz odłączyć się od dostawcy. Podczas odłączania możesz również przesłać zgłoszenie dotyczące napotkanych nieuczciwych praktyk lub nadużyć, jeśli takie miały miejsce.

Po odłączeniu od dostawcy w dalszym ciągu możesz przeglądać jego dane kontaktowe, a także metryki zamówień i sprzedaży na karcie Archiwum na stronie Dostawcy w aplikacji Shopify Collective.

Kroki:

  1. W panelu administracyjnym Shopify przejdź do Aplikacje > Collective.

  2. Kliknij Dostawcy.

  3. Na karcie Połączone kliknij lub wybierz dostawcę, od którego chcesz się odłączyć.

  4. Kliknij Odłącz dostawcę

  5. Opcjonalnie: Jeśli chcesz wysłać do zespołu Collective zgłoszenie dotyczące dostawcy, zaznacz opcję Zgłoś nadużycie dostawcy, a następnie wprowadź wiadomość.

  6. Kliknij Odłącz.