Pamięć i personalizacja asystenta Sidekick
Sidekick zapamiętuje informacje z Twoich konwersacji, aby zapewniać spersonalizowane wsparcie. W miarę interakcji z asystentem Sidekick jego odpowiedzi stają się bardziej trafne i dostosowane do Twojego sklepu, dzięki czemu możesz poświęcać mniej czasu na powtarzanie kontekstu. Z czasem Sidekick uczy się następujących typów informacji:
- Jawne preferencje: Gdy przekażesz asystentowi Sidekick konkretne informacje o sobie lub swoich preferencjach, zapamięta on je na potrzeby przyszłych rozmów.
- Wcześniejsze rozmowy: Sidekick pamięta poprzednie interakcje, dzięki czemu możesz podjąć wątek w miejscu, w którym został przerwany. Jeśli w zeszłym tygodniu omawiano jakiś temat, możesz odnieść się do niego naturalnie, bez ponownego wyjaśniania pełnego kontekstu.
- Niejawne preferencje osobiste: Podczas współpracy Sidekick uczy się, w jaki sposób wolisz otrzymywać informacje, i dostosowuje swoje odpowiedzi do Twojego stylu. Dzieje się to automatycznie na podstawie Twoich interakcji w miarę upływu czasu.
- Ostatnia aktywność: Sidekick może odnosić się do Twoich ostatnich działań w panelu administracyjnym Shopify. Na przykład po edycji produktu otwierasz narzędzie Sidekick. Może ono wspomnieć, że Twoja ostatnia praca dotyczyła produktu, dzięki czemu nie musisz mu tego wyjaśniać.
Na tej stronie
Uwagi dotyczące pamięci asystenta Sidekick
Przed użyciem pamięci asystenta Sidekick zapoznaj się z poniższymi uwagami:
- Narzędzie zapamiętuje rozmowy z czatu Sidekick w panelu administracyjnym Shopify. Rozmowy z asystentem Sidekick w edytorze szablonów nie są dodawane do jego pamięci.
- Aby kontynuować pracę z poziomu edytora szablonów na czacie Sidekick, uwzględnij odpowiednie szczegóły w nowym pytaniu.
- Sidekick przechowuje w pamięci Twoje wcześniejsze rozmowy przez około 3 miesiące.
- Sidekick może odnosić się do Twojej ostatniej aktywności w panelu administracyjnym Shopify z około ostatnich 12 godzin. Starsza aktywność nie jest dla niego dostępna.
- Jeśli wyłączysz pamięć dla danej rozmowy, Sidekick nie użyje w niej Twoich zapisanych informacji ani danych o ostatniej aktywności.
Uzyskiwanie dostępu do historii czatu z asystentem Sidekick
Sidekick przechowuje historię czatu z różnych sesji przeglądarki. Do listy poprzednich konwersacji możesz uzyskać dostęp na następujące sposoby:
- W oknie czatu asystenta Sidekick kliknij tytuł konwersacji w selektorze czatów.
- W panelu administracyjnym Shopify przejdź do sekcji Konwersacje Sidekick.
Na liście konwersacji możesz wyszukiwać po słowach kluczowych, aby znaleźć określone konwersacje.
Wyłączanie pamięci dla konwersacji Sidekick
Jeśli nie chcesz, aby Sidekick miał dostęp do Twoich zapisanych informacji lub zapisywał nowe szczegóły z rozmowy, możesz wyłączyć pamięć. Gdy pamięć jest wyłączona, Sidekick nadal odpowiada na pytania, ale nie odwołuje się do wcześniejszych preferencji, nie odnosi się do ostatniej aktywności i nie zapisuje żadnych nowych informacji z bieżącej rozmowy.
Po wyłączeniu pamięci dla konwersacji nie można włączyć jej ponownie dla tej samej konwersacji. Aby rozpocząć nową konwersację z włączoną pamięcią, zamknij bieżącą konwersację i rozpocznij nową.
Kroki:
Komputer
W panelu administracyjnym Shopify przejdź do opcji Sidekick lub kliknij ikonę
.
Kliknij ikonę
, aby wyłączyć funkcje pamięci.
Urządzenie mobilne
W aplikacji Shopify przejdź na dowolną stronę w sklepie i naciśnij ikonę
.
W oknie czatu naciśnij ikonę
.
Obok opcji Pamięć naciśnij ikonę
, aby wyłączyć funkcje pamięci.
Zarządzanie zapisanymi informacjami
W każdej chwili możesz uaktualnić lub usunąć informacje zapisane przez asystenta Sidekick. Aby sprawdzić, co pamięta asystent Sidekick, poproś o podsumowanie w dowolnej konwersacji. Jeśli chcesz, aby asystent Sidekick zapomniał określone szczegóły, poproś o to bezpośrednio, a asystent Sidekick potwierdzi zmiany.
Dotyczy to zapisanych preferencji i rozmów. Twoja ostatnia aktywność w panelu administracyjnym nie jest częścią zapisanej pamięci asystenta Sidekick, dlatego nie jest uwzględniana w podsumowaniu. Sidekick może odnosić się do Twojej ostatniej aktywności przez około 12 godzin, po czym przestaje ona być dostępna. Jeśli nie chcesz, aby Sidekick odnosił się do Twojej ostatniej aktywności podczas rozmowy, możesz wyłączyć pamięć.
Zmiana nazwy konwersacji Sidekick
Możesz zmienić nazwę konwersacji Sidekick, aby łatwiej było ją później znaleźć w historii czatu.
Kroki:
W panelu administracyjnym Shopify kliknij Konwersacje Sidekick lub przejdź do opcji Sidekick i wybierz poprzednią konwersację.
Kliknij ikonę
dla konwersacji, której nazwę chcesz zmienić.
Kliknij Zmień nazwę, a następnie wprowadź nowy tytuł rozmowy.
Usuwanie konwersacji Sidekick
W każdej chwili możesz usunąć konwersację Sidekick. Usunięcie konwersacji powoduje jej usunięcie z historii czatu oraz z pamięci asystenta Sidekick dotyczącej wcześniejszych interakcji. Zapisane preferencje pozostają bez zmian.
Kroki:
W panelu administracyjnym Shopify kliknij Konwersacje Sidekick lub przejdź do opcji Sidekick i wybierz poprzednią konwersację.
Kliknij ikonę
dla konwersacji, którą chcesz usunąć.
Kliknij Usuń.