Autoryzacja dostępu narzędzi AI do sklepu

Połączenie zewnętrznego narzędzia AI ze sklepem oznacza autoryzację tego narzędzia do uzyskiwania dostępu do danych sklepu i podejmowania działań w Twoim imieniu. Masz kontrolę nad tym, z którym sklepem łączy się narzędzie, do jakiej ilości danych ma dostęp i kiedy ten dostęp wygasa.

Integracje platformy Shopify z narzędziami AI nie są dostępne w sklepie Shopify App Store. Każdą z nich instaluje się bezpośrednio z poziomu narzędzia AI. Używaj oficjalnej integracji Shopify dla każdego narzędzia AI i nie twórz tokenu dostępu do API ani nie buduj własnej integracji, aby połączyć narzędzie AI ze sklepem. Korzystając z dowolnej z tych integracji, akceptujesz Warunki korzystania z Shopify API.

Dostęp do danych i uprawnienia użytkownika

Masz kontrolę nad poziomem dostępu do danych dla każdego autoryzowanego użytkownika lub pracownika w panelu administracyjnym Shopify. Narzędzie AI może uzyskiwać dostęp do danych lub wprowadzać zmiany w sklepie tylko w ramach poziomu dostępu do danych przyznanego użytkownikowi.

Masz kontrolę nad poziomem dostępu narzędzia na dwa sposoby:

  • Dostęp do danych: Decydujesz o tym, jaki dostęp ma narzędzie AI. Podczas instalacji integracji lub uaktualniania jej dostępu pojawia się prośba o jego zatwierdzenie. Niektóre uprawnienia dają dostęp tylko do odczytu, co pozwala narzędziu na wyświetlanie danych, ale nie na ich zmianę. Inne uprawnienia obejmują dostęp do zapisu, który umożliwia edycję danych i podejmowanie działań w Twoim imieniu. Jeśli nie chcesz przyznać narzędziu żądanego poziomu dostępu, możesz odrzucić żądanie.
  • Uprawnienia użytkownika: Użytkownicy wchodzący w interakcję z narzędziem AI są ograniczeni swoimi uprawnieniami użytkownika. Na przykład użytkownik, który może odczytywać dane produktów, ale nie może ich edytować, nie ma możliwości przyznania narzędziu uprawnień do edycji tych danych.

Po autoryzacji udostępniania danych firmie zewnętrznej wybrane dane są przekazywane do narzędzia AI. W tym momencie dane te opuszczają środowisko Shopify i podlegają warunkom oraz Polityce prywatności danego dostawcy.

Przejrzyj każde uprawnienie przed jego zatwierdzeniem. Aby zmniejszyć zakres dostępu do danych po jego zatwierdzeniu, należy odinstalować integrację.

Autoryzacja dostępu do sklepu

Połączenie narzędzia AI składa się z dwóch etapów, a każdy z nich wymaga osobnego potwierdzenia.

Kroki:

  1. Zainstaluj wtyczkę Shopify dla ChatGPT, konektor Shopify dla Claude lub konektor Shopify dla Perplexity z poziomu tego narzędzia albo skonfiguruj konektor Shopify CLI. Zewnętrzne narzędzie łączy się z platformą Shopify, a następnie następuje przekierowanie do panelu administracyjnego Shopify w celu uwierzytelnienia.
  2. Na stronie instalacji przejrzyj i zatwierdź poziom dostępu do danych, o który prosi narzędzie. Ten krok deleguje dostęp do sklepu, więc przed jego zaakceptowaniem upewnij się, że ten poziom dostępu jest dla Ciebie odpowiedni. Jeśli w ramach późniejszego żądania narzędzie poprosi o wyższy poziom dostępu do danych, pojawi się prośba o autoryzację tego zwiększenia.

Gdy narzędzie uzyska dostęp, może odczytywać i edytować dane w sklepie podczas zadawania pytań, w ramach przyznanego dostępu i Twoich uprawnień użytkownika.

Łączenie i przełączanie sklepów

Gdy korzystasz z integracji Shopify dla narzędzi ChatGPT, Claude lub Perplexity, możesz połączyć tylko jeden sklep w danym momencie, nawet jeśli Twoje sklepy znajdują się w tej samej organizacji.

Aby przełączyć sklepy, poproś narzędzie AI o połączenie z innym sklepem Shopify. Narzędzie odłączy bieżący sklep, a następnie rozpocznie nową autoryzację, aby umożliwić wybór kolejnego sklepu.

Po przełączeniu sklepów rozpocznij nową konwersację w narzędziu AI. Konwersacja rozpoczęta przed zmianą sklepów może nadal korzystać z wcześniejszego połączenia, przez co narzędzie może wciąż prosić o autoryzację opuszczonego sklepu.

Cofanie dostępu narzędzia AI

W każdej chwili możesz cofnąć dostęp narzędzia AI do sklepu, odinstalowując integrację z poziomu panelu administracyjnego Shopify. Po jej odinstalowaniu narzędzie nie będzie już miało możliwości odczytywania ani edytowania danych sklepu.

Odinstalowanie to również sposób na ograniczenie dostępu narzędzia. Nie można zmniejszyć zatwierdzonego już poziomu dostępu do danych, więc aby nadać narzędziu mniejsze uprawnienia, należy odinstalować integrację, a następnie zainstalować ją ponownie.